Регистрация

Пържен качамак в доматен чеснов сос

Автор:
Надежда
|
Дата:
28 May
|
Видяна:
1686
Оцени рецептата

226 г царевично брашно

85 г маслини, без костилка (по желание)

За доматения сос:

1,2 кг консервирани домати

1 голяма глава лук

1 с.л. зехтин

Чесън

Дафинов лист, розмарин, мащерка или зелени подправки по ваш избор

 

Сложете тенджера с подсолена вода да заври. Намалете котлона до слаб и добавете царевичното брашно и разбърквайте много енергично през цялото време, за да се предотврати образуването на бучки. Гответе на слаб огън за около 20 минути, като се разбърква непрекъснато. Сместа е готова, когато започне да се отделя от стените на съда и е с желаната гъстота – трябва да се разбърква много трудно на този етап. Свалете от огъня и разбийте с 1 супена лъжица масло, добавете маслините, ако ще използвате и малко сол и черен пипер. Използвайте останалата 1 супена лъжица масло за намазване на дъното на тавата. Обърнете качамака в тавата, изравнете повърхността с намаслена лъжица. Заделете за няколко часа, докато се охлади и стегне. С нож, нарежете на 6-8 парчета. За да направите соса, нарежете наситно лука и го запържете в зехтина в продължение на 10-12 минути. Добавете едро нарязаните домати, заедно със сока, няколко скилидки ситно нарязан чесън и малко букет от розмарин, мащерка и дафинов лист или зелени подправки по ваш избор. Оставете сместа да къкри леко в продължение на 40 минути като от време на време се разбърква, докато се редуцира сосът. Извадете букета от зелени подправки, подправете със сол и черен пипер и се добавят още пресни нарязани зелени подправки на вкус. Изпържете парчетата качамак в много горещ зехтин или безсолно масло, или смес от двете, в продължение на 4-5 минути от всяка страна, докато се получи лека коричка. Сервирайте горещо с чеснов доматен сос и настърган пармезан, ако желаете.





Виж още от категория "Вегетариански"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта