Пържен качамак в доматен чеснов сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
226 г царевично брашно
85 г маслини, без костилка (по желание)
За доматения сос:
1,2 кг консервирани домати
1 голяма глава лук
1 с.л. зехтин
Чесън
Дафинов лист, розмарин, мащерка или зелени подправки по ваш избор
Сложете тенджера с подсолена вода да заври. Намалете котлона до слаб и добавете царевичното брашно и разбърквайте много енергично през цялото време, за да се предотврати образуването на бучки. Гответе на слаб огън за около 20 минути, като се разбърква непрекъснато. Сместа е готова, когато започне да се отделя от стените на съда и е с желаната гъстота – трябва да се разбърква много трудно на този етап. Свалете от огъня и разбийте с 1 супена лъжица масло, добавете маслините, ако ще използвате и малко сол и черен пипер. Използвайте останалата 1 супена лъжица масло за намазване на дъното на тавата. Обърнете качамака в тавата, изравнете повърхността с намаслена лъжица. Заделете за няколко часа, докато се охлади и стегне. С нож, нарежете на 6-8 парчета. За да направите соса, нарежете наситно лука и го запържете в зехтина в продължение на 10-12 минути. Добавете едро нарязаните домати, заедно със сока, няколко скилидки ситно нарязан чесън и малко букет от розмарин, мащерка и дафинов лист или зелени подправки по ваш избор. Оставете сместа да къкри леко в продължение на 40 минути като от време на време се разбърква, докато се редуцира сосът. Извадете букета от зелени подправки, подправете със сол и черен пипер и се добавят още пресни нарязани зелени подправки на вкус. Изпържете парчетата качамак в много горещ зехтин или безсолно масло, или смес от двете, в продължение на 4-5 минути от всяка страна, докато се получи лека коричка. Сервирайте горещо с чеснов доматен сос и настърган пармезан, ако желаете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ