Постна спаначена баница
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г ендивия
1,3 кг пресен спанак, измит и почистен
3 връзки зелен лук, нарязан
5 с.л. зехтин
1 лимон
1 1/2 ч наситнен пресен копър
1 ч.л. сол
Прясно смлян черен пипер
1 ч ориз или грухана пшеница
За тестото:
1 1/2 ч брашно
Допълнително брашно, за овалване
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. бакпулвер
5 с.л. зехтин, разделени
1 с.л. сусамови семена
Пригответе тестото: Пресейте заедно брашното, солта и бакпулвера. Смесете с около 6 супени лъжици вода, една по една, докато тестото е лепкаво, но не мокро. Добавете 1 супена лъжица зехтин, плюс още една чаена лъжичка и малко повече брашно, ако е необходимо, за да се направи единна маса. Омесете тестото в продължение на 5 - 10 минути, докато стане гладко и еластично. Покрийте го и оставете настрана да се отпуснете за един или два часа. За плънката, отделете листата ендивия. Задушете на пара спанака и ендивията заедно в голяма тенджера. Обръщайте от време на време листата. Отцедете хубаво в гевгир. Запържете зеления лук в 2 супени лъжици зехтин, докато поомекне. Нарежете едро спанака и ендивията и настържете фино лимоновата кора. Смесете зеленчуците със зеления лук, магданоза, копъра, лимоновата кора и 1 с.л. лимонов сок, сол и пипер и добавете 3 с.л. зехтин. Заделете. Намажете тавичка за печене с олио. Разделете тестото на 4 парчета. Разточете едно парче тънко. Разпределете го по дъното на тавата и намажете със зехтин. Повторете с друго парче тесто и отново намажете. Поръсете супена лъжица ориз или жито над дъното, за да попие излишните сокове и напълнете със спанака. Разточете останалите две парчета тесто, поотделно, така че да се поберат отгоре. Сложете едното върху спанака, намажете със зехтин, покрийте с второто. Набодете повърхността с вилица и намажете всичко със зехтин. Поръсете със сусам. Пече се във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за около 45 - 50 минути или докато отгоре се зачерви.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ