Пилешка енчилада с чили сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 с.л. фъстъчено олио
1 пакет от 30 г сушени чилита, почистени и накъсани на парчета
1/2 ч цели бланширани бадеми, нарязани
4 обезкостени пилешки гърди, половинки
6 ч пилешки бульон
1/2 ч.л. кимион, семена
4 домата, нарязани на четвъртинки по дължина
1/2 глава лук, нарязан на четвъртинки
4 скилидки чесън, обелен
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. едра сол
Фъстъчено олио за пържене
16 царевични тортили
2 1/2 ч сирене, настъргано
1 ч заквасена сметана
1 авокадо, обелено и нарязано на филийки
стръкчета пресен кориандър
Загрейте 2 с.л. олио в голям тиган на силен огън. Добавете чилитата и бадемите. Запържете докато лютите чушки потъмнеят и бадемите са златисти, около 2 минути. С решетъчна лъжица, прехвърлете в купа. Намалете огъня до умерен. Поръсете пилешкото със сол и пипер. Добавете го в същия тиган запечатайте добре от всички страни, около 5 минути. Добавете бульона и гответе на умерен огън, докато пилето се свари, около 20 минути. Прехвърлете с решетъчна лъжица в купа и оставете да се охлади. Заделете бульона в тенджера. Препечете кимиона в малък тиган на средно-слаб огън, докато усетите аромата, около 1 минута. Счукайте семената. Добавете кимиона, сместа с чилито, доматите, четвъртинките лук, чесъна, захарта и солта в бульона. Гответе, докато омекнат продуктите, около 45 минути. Пюрирайте сместа в блендер на партиди. Върнете в съда. Варете, докато се редуцира до 4 чаши, като се разбърква от време на време, около 20 минути. Поръсете със сол и пипер. Обезкостете месото. Накъсайте го. Прехвърля се в купа и се смесва с 1/2 чаша сос. Заделете плънката. Намажете с мазнина 2 правоъгълни тавички за печене. Налейте олиото за пържене в голям тиган и сгорещете до 190С. Изпържете тортилите една по една до омекване за около 5 секунди от всяка страна. Прехвърлете с помощта на шпатула върху салфетки. Намажете 1 с.л. от соса върху всяка тортия. Поръсете с 2 с.л. сирене и 1 с.л. нарязан лук. Сложете по 1/3 ч пилешко в средата на всяка тортия и навийте на руло. Сложете със затворения край надолу в тавичката. Загрейте фурната до 180С. Полейте тортилите с останалия сос. Поръсете веднага с останалото сирене. Печете до сгорещяване, около 20 мин. Покрийте със заквасена сметана, авокадо и кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ