Регистрация

Печена гъска с див ориз, лешници и ябълка

Автор:
мария кънчева
|
Дата:
16 May
|
Видяна:
745
Оцени рецептата

Необходими продукти:

1 гъска, около 4 - 5 кг

Сол

4 ч див ориз, сварен

2/3 ч лешници, нарязани едро

2 зелени ябълки, големи, обелени, почистени в сърцевината, нарязани на кубчета

1/2 ч лук, нарязан фино

2 ч.л. ронена чубрица

3 с.л. магданоз, пресен, нарязан

Прясно смлян черен пипер - на вкус

Брашно

 

Начин на приготвяне:

Отстранете шията, сърцето и воденичката от гъската и ги сложете в тенджера с 4 чаши вода. Оставете да къкри леко, частично покрито, в продължение на няколко часа, докато се редуцира до малко по-малко от две чаши. Поръсете със сол на вкус. За плънката; разбъркайте заедно дивия ориз, ядките, ябълките, лука и зелените подправки и добавете със сол и черен пипер на вкус. Напълнете кухината на гъската с плънката, затворете с шишчета и завържете с канап. Печете в предварително загрята 160 градуса фурна, с гърдите надолу, в продължение на 1 1/2 часа, като отцеждате мазнините, след което обърнете и се пече още 1 1/2 часа, до готовност. Оставете 1 с.л. от мазнината в тавата и поръсете малко брашно отгоре. Поставете съда на слаб огън и се разбърква за 2 минути, като се остъргват всички запечени парченца. Добавете заделения бульон и разбъркайте, докато сосът е гладък. Опитайте и подправете със сол и черен пипер и сервирайте соса в подходящ съд, заедно с гъската.





Виж още от категория "Ястия с плънка"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта