Печена гъска с див ориз, лешници и ябълка
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
1 гъска, около 4 - 5 кг
Сол
4 ч див ориз, сварен
2/3 ч лешници, нарязани едро
2 зелени ябълки, големи, обелени, почистени в сърцевината, нарязани на кубчета
1/2 ч лук, нарязан фино
2 ч.л. ронена чубрица
3 с.л. магданоз, пресен, нарязан
Прясно смлян черен пипер - на вкус
Брашно
Начин на приготвяне:
Отстранете шията, сърцето и воденичката от гъската и ги сложете в тенджера с 4 чаши вода. Оставете да къкри леко, частично покрито, в продължение на няколко часа, докато се редуцира до малко по-малко от две чаши. Поръсете със сол на вкус. За плънката; разбъркайте заедно дивия ориз, ядките, ябълките, лука и зелените подправки и добавете със сол и черен пипер на вкус. Напълнете кухината на гъската с плънката, затворете с шишчета и завържете с канап. Печете в предварително загрята 160 градуса фурна, с гърдите надолу, в продължение на 1 1/2 часа, като отцеждате мазнините, след което обърнете и се пече още 1 1/2 часа, до готовност. Оставете 1 с.л. от мазнината в тавата и поръсете малко брашно отгоре. Поставете съда на слаб огън и се разбърква за 2 минути, като се остъргват всички запечени парченца. Добавете заделения бульон и разбъркайте, докато сосът е гладък. Опитайте и подправете със сол и черен пипер и сервирайте соса в подходящ съд, заедно с гъската.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ