Печена гъска
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
10 филийки бял хляб
1 ч стафиди
4 ябълки, обелени, нарязани
1 с.л. сушена мащерка, натрошен
4 с.л. масло, разтопено
1 с.л. растително масло
1 гъска (5-6 кг)
1 глава нарязан лук
1 нарязан морков
1 стрък целина, нарязана на кубчета
1 скилидка чесън, счукан
1 дафинов лист
3 цели зърна карамфил
1 връзки прясна мащерка
1 връзки пресен риган
1/4 ч бяло вино
1 ч.л. доматено пюре
280 мл пилешки бульон
Направете плънка като смесите хляба, стафидите, ябълките, мащерката, солта, черния пипер и разтопеното масло. Напълнете и зашийте гъската. Набодете я с вилица навсякъде. Загрейте олиото в тиган за пържене и запържете до кафяво гъската леко от всички страни, а след това отцедете мазнината. Сложете гъската с гърдите нагоре в тава, добавя се малко вода, покрийте и се пече на 190 градуса в продължение на един час. Смесете нарязания лук, морковите, целината, чесъна, дафиновия лист, карамфила, мащерката и ригана. Изхвърлете мазнината от тавата, добавете сместа със зеленчуците и продължете печенето непокрито за 20-25 минути на половин килограм месо (около три до четири часа) , отцедете мазнините и добавете още вода, ако е необходимо. Прехвърлете печената гъска в чиния и дръжте на топло. Отстранете мазнините от тавата и деглазирайте дъното. Добавете бялото вино, доматеното пюре и пилешкия бульон. Оставете да къкри за 10-15 минути, след това прецедете соса. Сервирайте гъската със соса, ябълково пюре, пюре от картофи и задушено зеле.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ