Кюфтета от зелена леща с вегетариански сос от кисело мляко
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За кюфтетата:
225 г зелена леща
1 л гореща вода
2 ч.л. маргарин
1 глава лук, ситно нарязан
1 морков, ситно нарязан
1 зелена чушка, нарязана на кубчета
2 скилидки чесън, счукан
1/4 ч.л. лют пипер
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. къри на прах
2 ч.л. доматено пюре
Сол и пипер (на вкус)
1 с.л. магданоз, нарязан фино
За овалване:
Растително масло
60 г пълнозърнесто брашно
60 г галета
60 г овесени ядки
За соса с кисело мляко:
230 мл соево кисело мляко
2 с.л. магданоз, нарязан фино
1 с.л. нарязан див лук
1 скилидка чесън, счукан
1/4 ч.л. кимион
Пресен лимонов сок (на вкус)
Сол и пипер
За кюфтетата: Смесете лещата и водата, оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри за 30 минути или докато лещата омекне. Добавете още вода, ако е необходимо. Загрейте маргарина, добавете лука и задушете в продължение на няколко минути. Добавете морковите и чушката и задушете, като разбърквате често, докато омекне - около 10 минути. Добавете зелените подправки, доматеното пюре, сол и черен пипер. Смесете добре и прибавете лещата. Добавете магданоза. Оставя се да се охлади. Разделете сместа на 12 части и оформете кюфтенца. Оваляйте ги в брашно, потопете в малко олио и покрийте със смес от галетата и овесените ядки. Запържват се в загрятото олио, докато са златисто кафяви от двете страни. Отцедете добре и поднесете със соса. За соса: Смесете всички съставки и оставете в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ