Фалафел с таханов сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г нахут, накиснат за през нощта и отцеден.
3 скилидки чесън, счукан
1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. смляна канела
2 ч.л. смлян кимион
1 връзка магданоз, нарязан ситно
1 средно голяма глава лук, настърган
4 стръка зелен лук, нарязан ситно
2 с.л. пресен кориандър, нарязан
3 ч растително масло
4 питки, затоплени
1 домат, нарязан фино
Сокът на 2 лимона
За соса с тахан:
2/3 ч тахан
3 с.л. вода (или колкото е необходимо)
Сокът на 2 лимона
2 скилидки чесън, счукан
1 с.л. пресен магданоз, нарязан
Черен пипер
Разтрийте нахута в кърпа, за да паднат кожите. Сложете го в кухненски робот и се разбива до гладкост. Добавете чесъна, бакпулвера, кориандъра, кимиона, магданоза, лука и зеления лук. Смесете на гладка паста. Добавете малко вода, ако е необходимо. Оставете да престои 30 минути. Оформете кюфтенца от сместа с диаметър около 5 см и дебелина 1 см. Сгорещете олиото на умерен огън. Изпържете кюфтенцата на маслена баня за 2-3 мин. или до златисто. Отцедете върху хартиени кърпи. поставете по няколко фалафела във всяка питка, заедно с доматите, лимонов сок и тахановия сос. За соса: Поставете тахана, водата и лимоновия сок в малка купа. Смесете на гладка паста. Добавете чесъна, магданоза и черния пипер. Смесете съставките много добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ