Тюрлюгювеч
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 патладжана
Сол
4 малки тиквички
3 малки зелени чушки
250 г бамя; по желание
250 г зелен боб
4 малки домата, узрели, белени
1/2 ч зехтин
3 малки глави лук, нарязан на филийки
2 скилидки чесън, счукан
1/4 ч нарязан магданоз
Прясно смлян черен пипер
1/2 ч вода
Загрейте фурната до 180 C. Измийте и обелете патладжаните. Нарежете ги на парчета от по 1 см. Сложете парчетата в тава и поръсете щедро със сол. Оставете за 30 минути, след това подсушете с хартиени кърпи. Нарежете тиквичките на парчета от по 4 см. Махнете семената от чушките и нарежете на четвъртинки. Почистете и нарежете бамята. Може да накиснете в оцет, за да се изчисти по-добре. Отцедете. Почистете и разполовете зеления боб. Нарежете доматите на филийки. Сгорещете половината олио в тиган и запържете патладжана, докато леко покафенее. Извадете в чиния, без да отцеждате. Добавете останалото олио в тигана, добавете нарязания лук и се запържва леко, докато стане прозрачен. Добавете чесъна, гответе една минута, след това отстранете съда от котлона. Поставете един слой от патладжана на дъното на гювеч. Покрийте с част от тиквичките, чушките и боба. Разпределете малко от лучената смес отгоре и се покрива с доматени филийки. Поръсете със сол, черен пипер и част от магданоза. Повторете слоевете, докато използвате всички съставки, като запазите част от доматените резени и магданоза. Поставете бамята отгоре, ако се използва, и се покрива с последните домати. Поръсете с магданоз, сол и черен пипер и добавете водата и отцеденото от патладжаните олио. Покрийте съда и се готви в умерена фурна за 1 до 1-1/2 часа, докато зеленчуците омекнат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ