Пуйка с текила и сушени плодове
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
5,5 кг пуйка
900 г смесени сушени плодове
1 ч златисти стафиди
4 средно големи ябълки, нарязани на кубчета
Сокът на 4 портокала
1 консерва люти чушки
3 ч текила
3 ч портокалов коняк
2 бучки масло, нарязани на парчета от по 2,5 см
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160ºС. Измийте и подсушете пуйката отвътре и отвън. Заделете. Смесете сушените плодове, стафидите и ябълките в купа. Сложете портокаловия сок и лютите чушки (със соса) в блендер или кухненски робот и разбийте за 1 минута. Добавя се по 1 чаша текила и коняк, след това изсипете сместа върху плодовете и оставете да престои 15 минути. Отцедете плодовете, заделете течността. Нарежете половината от маслото на парчета и се смесва с плодовете. Напълнете пуйката с по-голямата част от плодовете. Поставете пуйката в плик за печене, подредете останалите плодове отгоре и полейте със заделения портокалов сок, смесен с алкохол. Смесете останалата текила и коняк. Напълнете спринцовка с течността и инжектирайте пуйката навсякъде. Разтопете останалото масло и внимателно се изсипва върху пуйката в плика за печене. Запечатайте плика и направете малък прорез, за да излиза парата. Поставя се в тава и се пече в продължение на 2 1/2 часа. На всеки 30 минути отваряйте плика (като внимавате да не се изгорите от парата) и инжектирайте още алкохол, докато го използвате всичкия. Когато сте готови да сервирате, отворете плика, сложете пуйката в чиния и издълбайте плънката с плодовете. Поставете всички плодове в купа за сервиране. Прецедете соковете, които са се събрали в плика, отстранете мазнините и поднесете като сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ