Регистрация

Постна спаначена баница

Автор:
bogdanova
|
Дата:
06 Mar
|
Видяна:
984
Оцени рецептата

450 г ендивия

1,3 кг пресен спанак, измит и почистен

3 връзки зелен лук, нарязан

5 с.л. зехтин

1 лимон

1 1/2 ч наситнен пресен копър

1 ч.л. сол

Прясно смлян черен пипер

1 ч ориз или грухана пшеница

За тестото:

1 1/2 ч брашно

Допълнително брашно, за овалване

1 ч.л. морска сол

1 ч.л. бакпулвер

5 с.л. зехтин, разделени

1 с.л. сусамови семена

 

Пригответе тестото: Пресейте заедно брашното, солта и бакпулвера. Смесете с около 6 супени лъжици вода, една по една, докато тестото е лепкаво, но не мокро. Добавете 1 супена лъжица зехтин, плюс още една чаена лъжичка и малко повече брашно, ако е необходимо, за да се направи единна маса. Омесете тестото в продължение на 5 - 10 минути, докато стане гладко и еластично. Покрийте го и оставете настрана да се отпуснете за един или два часа. За плънката, отделете листата ендивия. Задушете на пара спанака и ендивията заедно в голяма тенджера. Обръщайте от време на време листата. Отцедете хубаво в гевгир. Запържете зеления лук в 2 супени лъжици зехтин, докато поомекне. Нарежете едро спанака и ендивията и настържете фино лимоновата кора. Смесете зеленчуците със зеления лук, магданоза, копъра, лимоновата кора и 1 с.л. лимонов сок, сол и пипер и добавете 3 с.л. зехтин. Заделете. Намажете тавичка за печене с олио. Разделете тестото на 4 парчета. Разточете едно парче тънко. Разпределете го по дъното на тавата и намажете със зехтин. Повторете с друго парче тесто и отново намажете. Поръсете супена лъжица ориз или жито над дъното, за да попие излишните сокове и напълнете със спанака. Разточете останалите две парчета тесто, поотделно, така че да се поберат отгоре. Сложете едното върху спанака, намажете със зехтин, покрийте с второто. Набодете повърхността с вилица и намажете всичко със зехтин. Поръсете със сусам. Пече се във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за около 45 - 50 минути или докато отгоре се зачерви.





Виж още от категория "Вегетариански"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта