Регистрация

Пилешка енчилада с чили сос

Автор:
Ирина Чавдарова
|
Дата:
03 Mar
|
Видяна:
924
Оцени рецептата

2 с.л. фъстъчено олио

1 пакет от 30 г сушени чилита, почистени и накъсани на парчета

1/2 ч цели бланширани бадеми, нарязани

4 обезкостени пилешки гърди, половинки

6 ч пилешки бульон

1/2 ч.л. кимион, семена

4 домата, нарязани на четвъртинки по дължина

1/2 глава лук, нарязан на четвъртинки

4 скилидки чесън, обелен

2 с.л. кафява захар

1 ч.л. едра сол

Фъстъчено олио за пържене

16 царевични тортили

2 1/2 ч сирене, настъргано

1 ч заквасена сметана

1 авокадо, обелено и нарязано на филийки

стръкчета пресен кориандър

 

Загрейте 2 с.л. олио в голям тиган на силен огън. Добавете чилитата и бадемите. Запържете докато лютите чушки потъмнеят и бадемите са златисти, около 2 минути. С решетъчна лъжица, прехвърлете в купа. Намалете огъня до умерен. Поръсете пилешкото със сол и пипер. Добавете го в същия тиган запечатайте добре от всички страни, около 5 минути. Добавете бульона и гответе на умерен огън, докато пилето се свари, около 20 минути. Прехвърлете с решетъчна лъжица в купа и оставете да се охлади. Заделете бульона в тенджера. Препечете кимиона в малък тиган на средно-слаб огън, докато усетите аромата, около 1 минута. Счукайте семената. Добавете кимиона, сместа с чилито, доматите, четвъртинките лук, чесъна, захарта и солта в бульона. Гответе, докато омекнат продуктите, около 45 минути. Пюрирайте сместа в блендер на партиди. Върнете в съда. Варете, докато се редуцира до 4 чаши, като се разбърква от време на време, около 20 минути. Поръсете със сол и пипер. Обезкостете месото. Накъсайте го. Прехвърля се в купа и се смесва с 1/2 чаша сос. Заделете плънката. Намажете с мазнина 2 правоъгълни тавички за печене. Налейте олиото за пържене в голям тиган и сгорещете до 190С. Изпържете тортилите една по една до омекване за около 5 секунди от всяка страна. Прехвърлете с помощта на шпатула върху салфетки. Намажете 1 с.л. от соса върху всяка тортия. Поръсете с 2 с.л. сирене и 1 с.л. нарязан лук. Сложете по 1/3 ч пилешко в средата на всяка тортия и навийте на руло. Сложете със затворения край надолу в тавичката. Загрейте фурната до 180С. Полейте тортилите с останалия сос. Поръсете веднага с останалото сирене. Печете до сгорещяване, около 20 мин. Покрийте със заквасена сметана, авокадо и кориандър. 





Виж още от категория "Мексиканско"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта