Регистрация

Печена гъска

Автор:
Бистра Илиева
|
Дата:
24 Feb
|
Видяна:
1176
Оцени рецептата

10 филийки бял хляб

1 ч стафиди

4 ябълки, обелени, нарязани

1 с.л. сушена мащерка, натрошен

4 с.л. масло, разтопено

1 с.л. растително масло

1 гъска (5-6 кг)

1 глава нарязан лук

1 нарязан морков

1 стрък целина, нарязана на кубчета

1 скилидка чесън, счукан

1 дафинов лист

3 цели зърна карамфил

1 връзки прясна мащерка

1 връзки пресен риган

1/4 ч бяло вино

1 ч.л. доматено пюре

280 мл пилешки бульон

 

Направете плънка като смесите хляба, стафидите, ябълките, мащерката, солта, черния пипер и разтопеното масло. Напълнете и зашийте гъската. Набодете я с вилица навсякъде. Загрейте олиото в тиган за пържене и запържете до кафяво гъската леко от всички страни, а след това отцедете мазнината. Сложете гъската с гърдите нагоре в тава, добавя се малко вода, покрийте и се пече на 190 градуса в продължение на един час. Смесете нарязания лук, морковите, целината, чесъна, дафиновия лист, карамфила, мащерката и ригана. Изхвърлете мазнината от тавата, добавете сместа със зеленчуците и продължете печенето непокрито за 20-25 минути на половин килограм месо (около три до четири часа) , отцедете мазнините и добавете още вода, ако е необходимо. Прехвърлете печената гъска в чиния и дръжте на топло. Отстранете мазнините от тавата и деглазирайте дъното. Добавете бялото вино, доматеното пюре и пилешкия бульон. Оставете да къкри за 10-15 минути, след това прецедете соса. Сервирайте гъската със соса, ябълково пюре, пюре от картофи и задушено зеле.

 





Виж още от категория "Ястия с плънка"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта