Зелени чушки с яйце и сирене
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Ако пък сега не е времето за безмесни пълнени чушки вместо тежка вечеря с месища, то няма кога! Това си мислех и направих любима рецепта от детството. Сезонна, вкусна и лека, това е идеалната семейна вечеря. Съветвам да си вземете зелени чушки, защото червените имат по-сладникав вкус и не хармонират така доре с този вид плънка. Те са си повече за месце.
Не мога да дам и точен брой на чушките, защото едни са камбанести с много пространство, други са с по-оскъдно "коремче", но знайте, че ако плънката ви изглежда достатъчна за 10 чушки, значи ще стигне за не повече от 7. Така че - преценете сами или си вземете чушки да има, пък ако останат - на другия ден ще си резнете една салата.
Необходими продукти:
зелени чушки (приблизително 12 бр. за една малка тавичка)
5 яйца
800 г сирене
чубрица
лют пипер
4-5 домата (зависи от големината)
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата без да се престаравате в купа и отгоре натрошете сиренето. Овкусете с чубрица и по желание с лют пипер. Можете да сложите вместо него сладък червен. Разбъркайте добре сместа и не яжте от нея - предвидена е за друго. Обелете два от доматите и ги наситнете. Отцедете локвата под тях и останалата част добавете при плънката. Размешайте повторно. Пак се опитайте да не ядете в суров вариант. Особено яйцата са опасни несготвени.
Чушките измийте много добре. Можете да ги накиснете във вода с малко сода за 30-тина минути, за да си пуснат химикалите. После "избушете" (както казва баба) или преведено - опитайте се да извадите само чепката и семките без да ги спрасквате. Ако имате уред за това, сте блажени. А иначе се прави или с натискане на дръжката навътре, или с изрязване с нож. Бръкнете с пръсти в чушката и извадете останалите семки - на никой не са приятни в ястие.
Намазнете тавата с 1 с.л. олио. Отгоре подредете резени домати на шайби. После започнете да пълните чушките без да ги преливате. Запушете всяка чушка най-отгоре с парче домат. Редете в тавата като ги застъпвате, за да не избягат. Затова е добре да е по-малка тавата.
Сгорещете фурната на 180 градуса и свалете решеката една идея по-долу от средата. Бутнете тавичката вътре и печете докато най-горната част на чушките не започне да потъмнява стабилно. Извадете и изчакайте да починат 3-4 минути. Чак после яжте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ