Великденски козунак с бадеми
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч мляко 1/2 ч масло 1 пакет активна суха мая 1/2 ч кристална захар 1 ч.л. сол 2 яйца, разбити 5 с.л. портокалов сок 1 с.л. настъргана портокалова кора 5 1/2 ч пресято брашно Масло твърдо сварени яйца ¼ ч филирани бадеми 2 с.л. гранулирана захар
В малка тенджера, смесете млякото и маслото на умерен огън до кипване. Разбърква се, докато маслото се разтопи, а след това се изсипва в купа. Когато се охлади, се поръсва маята и с пръсти или лъжица постепенно се разбърква с 1/2 чаша захар, докато се разтвори. След това добавете солта, яйцата, 3 супени лъжици портокалов сок и портокаловата кора, като се разбърква непрекъснато. Постепенно се добавя половината брашно, докато сместа започне да се раздува. Продължете да прибавяте брашното постепенно на ръка; тестото ще бъде лепкаво, но не трябва да бъде твърдо. Набрашнете пръстите си леко и омесете в продължение на 15 минути. Поставете тестото в голяма намаслена купа, намажете с разтопено масло, покрийте и поставете на топло да втаса, докато удвои обема си (около 2 до 3 часа). Натиснете тестото надолу и разделете на две части. Разделете всяка половина на 3 части и разточете на дълго въже от около 25,5 х 5 см. Сплетете трите въжета заедно, защипете краищата. Повторете с останалото тесто. Сложете в големи тави, покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си (около 1 1/2 часа). Междувременно се приготвя глазурата, като се смесят останалият портокалов сок, останалата захар и бадемите в малка купа. Изпечете козунаците на 190С във фурната за 20 минути. Изваждат се от фурната и се намазват с четка с глазурата отгоре и отстрани. Върнете във фурната и печете още 15 - 20 минути, докато се получи лъскав цвят на кестен. |
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ