Вегетарианска мусака
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За доматения сос:
2 големи глави лук, нарязан ситно
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
2 ч гъби, нарязани ситно
3 с.л. доматено пюре
3 домата, обелени и пюрирани
3/4 ч червено сухо вино
1/2 ч магданоз, нарязан
1 ч.л. канела
1 с.л. чесън, ситно нарязан
1 с.л. риган
30 г захар
Сос бешамел:
4 ч мляко
1/2 ч масло
6 с.л. брашно
1/8 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. бял пипер
За мусаката:
Зехтин
1,3 кг патладжании
4 яйца, разбити
2 ч рикота
1 ч галета
2 ч настърган пармезан
Запържете лука в около 2 с.л. зехтин и около 2 с.л. масло, над умерен огън, докато омекне и се оцвети леко (около 8 минути). Добавете гъбите и запържете леко. При разбъркване се добавят доматите, доматеното пюре, виното, магданоза, подправките и захарта. Намалете огъня до слаб; оставете да къкри, непокрито, за 30-45 минути, като се разбърква от време на време. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно. Обелете патладжаните и нарежете вертикално на филийки, с около 0,3 до 0,5 см дебелина. Поръсете леко със сол и оставете за 30 минути. Поставете млякото в тенджера и се загрява само докато се появят малки мехурчета по краищата. Отцедете и оставете настрана. Разтопете едно кубче масло в 3-литрова тенджера на много слаб огън, докато стане на пяна, като внимавате да не изгори. Бавно добавете 6 с.л. брашно, като се бърка непрекъснато, докато сместа е гладка (3-4 минути). Добавете млякото, бавно, като се разбърква с телена бъркалка. Когато сместа е гъста и гладка, я отстранете от котлона и прибавете подправките. Охладете леко. Изплакнете патладжаните със студена вода; стиснете внимателно и подсушете. Оваляйте патладжана в около 1 1/2 чаши брашно и запържете леко в зехтин. Добавете рикотата и разбъркайте, докато стане е гладка и кремообразна. Внимателно прибавете соса Бешамел. При разбъркване се добавят разбитите яйца, докато се смесят хубаво. Извадете и изхвърлете излишната мазнина, която се е повишила до върха на доматената смес. Леко намажете с олио правоъгълна тавичка и поръсете дъното с малко галета. Поставете слой от патладжаните в съда, след това слой доматен сос. Поръсете с галета и сирене. Повторете, като приключите с патладжани. Изсипете соса Бешамел с рикота отгоре и се пече на 150 градуса в продължение на един час, или докато се образува златисто-кафява коричка Извадете от фурната и оставете да престои 20-30 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ