Японски сладки сармички с ром
Японски постен десерт с ориз.
Необходими продукти:
- 450 г късозърнест ориз или глутеново оризово брашно
- 1 връзка пресен черешов лист (ако не намерите, опитайте с лозови листа)
- малко кубински ром, саке или друг ром
- 1/2 ч.ч. втечнена кристална захар или захарен сироп
- вода
- 1/3 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Натрошете ориза на фина прах. Брашното трябва да се усеща като пясък.
2. Смесете водата и втечнената захар и след това разбъркайте с брашното. Трябва да се получи бяла, лепкава паста.
3. Когато е достатъчно течна, сипете кубински ром (2 малки чашки за шот) и продължете да смесвате. Цветът на пастата трябва да получи ален оттенък.
4. Изсипете в дълбока чиния и задушавайте 1 час. За да проверите дали е готово, пъхнете клечка за зъби и ако излиза чиста, значи е сварено.
5. Извадете от уреда за варене на пара и оставете да престои за около 30-40 мин.
6. Докато пастата се охлажда, постелете листовете череша в чиния, върху пергаментова хартия или направо на масата.
7. Поръсете ги с малко пудра захар.
8. Намокрете ръцете си и с лъжица вземете от сместа и оформете малка топчица. Сложете я в едниния край на листото и завийте. Трябва да се получат около 35-50 малки пашкулчета.
9. Когато свършите със завиването, покрийте с найлоново фолио. Оставете на хладно за 3-4 часа. Така вкусовете ще се смесят.
10. След 4 часа може да развиете топчиците от листата и да поднесете, например с плод.
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ