Зелеви сармички с месна плънка
Сарми в зелеви листа с кайма и ориз.
Необходими продукти:
- 1 голяма бяла зелка
- 1 л вода
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 400 г нетлъста свинска или телешка кайма
- 1 глава лук
- 100 мл зелев бульон
- 200 г нарязано зеле
- 200 г сварен ориз
- 1 ч.л. сол
- ¼ ч.л. бял пипер
- 1 ч.л. риган
За топинга:
- 1 – 2 с.л. сироп
- масло или маргарин
- зелев бульон
За соса:
- 300 мл от соса, получен в тигана при запържването на продуктите
- 2 с.л. брашно
- сметана
Начин на приготвяне:
1. Подрежете зелката откъм стеблото и я сварете в подсолена вода до омекване на листата. Запазете бульона.
2. Сложете сварената зелка в голяма чиния да се отцеди.
3. Отделете едно по едно листата и нарежете най-малките за плънката.
4. Фино нарежете лука и го запържете в малко олио до полупрозрачност, но без да покафенява.
5. Разбъркайте каймата, ориза, нарязаното зеле и подправките на гладка смес. Ако е прекалено гъста, прибавете още от зелевия бульон.
6. Разгънете листата зеле и поставете по 1 пълна с.л. от плънката в единия край. Подпъхнете страничните ръбчета на листото и навийте на руло около пълнежа.
7. Сложете готовите рулца едно до друго в съд за печене и полейте със сиропа и малко мазнина.
8. Печете 1 час на 200°C, като след 30 мин. печене ги обърнете, а от време на време поливайте със зелев бульон.
9. Прецедете соса от тигана и го сгъстете с брашно, смесено с малко вода. Прибавете и малко сметана.
10. Поднесете с варени картофи и пюре от диви червени боровинки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ