Яйчени понички с водка и мед
Тесто с водка за бухти и пърженки.
Необходими продукти:
- 220 г брашно
- 2 яйца
- 30 мл водКа (не вода)
- 400-600 мл олио или друга растителна мазнина за пържене
- пудра захар и мед за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа. Оформете кладенче.
2. Чукнете в кладенчето двете яйца, залейте с водката и с вилица нежно разбъркайте докато брашното попие мокрите съставки.
3. Прехвърлете на плота и продължете да месите на ръка. Месете докато всичкото брашно се абсорбира и се получи твърдо, гладко и нелепнещо по ръцете тесто. Ако лепка, добавете още малко брашно и месете до гладкост.
4. Готовото тесто увийте в найлонов плик или стреч фолио и оставете да почива на стайна температура за 30 минути.
5. Премесете тестото, разделете го на 3-4 части и всяка оформете на топка. Вземете една топка и я разточете на тънка кора с дебелина до 1 см. След това с формичка за сладки или отвора на малка чаша изрежете бухтите. Подредете на удбоно за вас място докато приключите с цялото количество тесто.
6. В тиган или тенджера сгорещете олио за пържене на маслена баня на умерен огън. Пускайте вътре поничките и пържете до образуването на златиста коричка. Около минута е достатъчно.
7. Вадете с решетъчна лъжица в съд, застлан с домакинска хартия.
8. Преди поднасяне поръсете с пудра захар и сервирайте с мед за потапяне по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ