Медени пръчици от тесто - чак-чак
Домашни бухтички с медена заливка.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 2 жълтъка
- 300 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. лимонов сок
- олио за пържене на маслена баня
- 200 мл мед
- 100 г захар
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата с жълтъците в купа.
2. В друга купа пресейте брашното, добавете солта и содата и разбъркайте с вилица.
3. Оформете кладенче и изсипете вътре разбитите яйца и лимоновия сок. Разбъркайте до сравнително смесване. След това прехвърлете съдържанието на купата върху набрашнен плот.
4. Месете докато се получи гладко и нелепнещо тесто. Оформете го на топка, приберете в плик и оставете да почива 30 минути на стайна температура.
5. Разделете тестото на три равни части. Всяка от тях разточете на тънка кора с дебелина половин сантиметър. После всяка кора нарежете на ленти по дължина. Широчината им трябва да е около 5 см.
6. Слагайте по няколко добре набрашнени ленти една върху друга и режете на тънки лентички. Направете това с цялото тесто.
7. Разрохкайте малките получени лентички, оттръскайте ги от излишното брашно през гевгир и си ги пригответе за пърженето.
8. Сгорещете голямо количество олио в дълбок съд. Сложете около 1/3-1/4 от лентичките и гответе докато се превърнат в златисти хрупкави пурички. Вадете с решетъчна лъжица в съд, застлан с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
9. Когато сте готови и с последната доза прехвърлете поничките в голяма купа.
10. В касерола изсипете меда и захарта и кипнете при непрестанно бъркане. Заливайте с получения сос чак-чак и разбърквайте, за да се овкусят равномерно всички. Внимавайте да не се изгорите със соса.
Вече можете да сервирате!
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ