Ябълкови тригуни
Тригуни с професионален сладкарски пълнеж.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 1/3 ч. ч. брашно
- 1/8 ч. ч. пудра захар
- ¼ ч. л. морска сол
- ¼ ч. л. канела на прах
- ¼ ч. л. смлян бахар
- 1/8 ч. л. кардамон на прах
- ½ ч. ч. масло, студено и нарязано на кубчета
- 110 г сирене крема, студено и нарязано на кубчета
- 1 жълтък
За пълнежа:
- 2 големи ябълки, обелени и нарязани на кубчета
- 2 с. л. кленов сироп
- 1 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. лешников ликьор (или ванилия или ром)
- ½ ч. л. канела на прах
- ½ ч. л. джинджифил на прах
- сокът от ½ лимон
- 2 с. л. прясно мляко
- захар (по желание)
Начин на приготвяне:
1. За тестото: Най-напред смесете сухите съставки в средно голяма купа. Прибавете маслото и разбъркайте с блендер до получаването на едри трохи. Прибавете сиренето крема и отново разбъркайте.
2. Добавете жълтъка и разбъркайте добре с вилица докато тестото се оформи на топка.
3. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го оформете на хубава топка. Леко притиснете с длан и опаковайте с найлоново фолио. Оставете в хладилника за поне 1 час.
4. Когато се охлади тестото, поставете го върху набрашнена повърхност и го разточете на лист с размери 25х30 см. Разрежете го на шест еднакви квадрата. Наредете квадратите в тавичка, покрита с хартия за печене, и вкарайте във фризера.
5. В отделна купа разбъркайте ябълките с лимоновия сок, кленовия сироп, подправките и кафявата захар като вниманате всички парченца да се овкусят.
6. Извадете тестото от фризера. Изсипете около 1 с. л. от ябълковия пълнеж в центъра на всяко квадратче. Загънете единия ъгъл върху срещуположния, така че да се получи триъгълник и притиснете краищата с вилица. Повторете същата процедура при всички останали квадратчета.
7. Намажете всички тригуни с малко мляко и наръсете със захар (по желание). Ако тестото е омекнало, вкарайте го набързо във фризера да се охлади. Печете в предварително загрята фурна на 200 С около 20 минути или до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ