Пържени ябълкови тригуни
Сладкиш с ябълки, лук и вино.
Необходими продукти:
- 1 блат за пай
- 2-3 малки ябълки сорт Джонатан
- ¼ ч. ч. лук, нарязан ситно
- 1 стрък целина, нарязана на кубчета
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. бяло вино
- щипка розмарин
- щипка морска сол
- олио
Начин на приготвяне:
1. Пригответе тестото за пая с повече брашно от обикновено. Разточете го на правоъгълник и нарежете на квадрати 7х7 см.
2. Запържете лука, целината и маслото в малък тиган докато лука започне да придобива кафяв цвят и да се карамелизира.
3. Добавете бялото вино, ябълките (обелени и нарязани на кубчета), розмарина и щипка сол. Оставете да ври на средно силен котлон докато виното поизври, но внимавайте ябълките да не се разкашкат.
4. Поставете по лъжица от пълнежа във всяко квадратче от тестото и го затворете на триъгълник. Намажете краищата на тестото с вода и ги притиснете, за да се затворят добре.
5. Нагрейте около 2 см. олио в един тиган. Внимателно поставете тригуните в нагорещеното олио и когато се зачервят от единия край, ги обърнете.
6. Когато са готови, извадете тригуните от олиото и ги оставете да се отцедят и охладят върху метална решетка, под която сте поставили чиния или салфетка. Консумирайте топли!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ