Ябълкова тарталета
Кекс, натъпкан с ябълки.
Необходими продукти:
- 6 големи зелени ябълки (около 1130 г), обелени, нарязани на четвъртинки, почистени от семената и нарязани на тънки филийки
- 2 ч.ч. + 2 с.л. захар
- 2 ч.л. канела на прах
- 2 с.л. + 3 ч.ч. универсално брашно
- 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 2 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 2 големи яйца
- 1/2 ч.ч. (1 бучка) неосолено масло, разтопено, охладено
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната до 190°С. Намаслете тавичка за печене с размери 33 x 22,9 x 5,1 см. Сложете ябълките в голяма купа. Добавете 1 ч.ч. захар, канела, 2 с.л. брашно и лимонов сок и разбъркайте, докато всичко се смеси хубаво.
2. Прибавете 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. брашно, бакпулвер и сол в средна купа и разбъркайте. Разбийте яйцата, разтопеното масло, 1/2 ч.ч. вода и екстракта от ванилия в малка купа до хомогенност. Добавете яйчената смес към сухите продукти и бъркайте, докато се получи гъсто тесто. Разпределете 1 3/4 ч.ч. тесто на дъното на предварително приготвената тавичка. Покрийте с ябълковата смес. С помощта на лъжица разпределете останалото тесто равномерно върху ябълките. Поръсете с останалите 2 с.л. захар. Покрийте съда плътно с фолио.
3. Печете тарталетата покрита 30 мин. и махнете фолиото. Печете до златисто-кафяво и до омекване на ябълките - още около 45 мин. Прехвърлете тавичката върху решетка да се охлади за 30 мин.
4. Нарежете готовата тарталета на квадрати, докато е още топла и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ