Шортбред – шотландски масленки
Маслени сладки с царевично нишесте.
Необходими продукти:
- 1 чаша масло, меко
- 3 супени лъжици царевично нишесте
- 1/4 чаша захар
- 1 3/4 чаша брашно
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 135 градуса.
2. В голяма купа разбийте маслото докато стане пухкаво. Постепенно забърквайте и царевичното нишесте, а после и захарта. С помощта на дървена лъжица добавяйте и брашното с по четвърт чаша наведнъж.
3. На леко набрашнена повърхност или парче плат за сладкиши разточете тестото до дебелина около 6 мм. Използвайте набраздена формичка за сладки с диаметър около 5 см.
4. Сложете сладките на покрита с восък хартия за печене и набучете всяка по три пъти с вилица. Оставете ги във фризера докато се втвърдят. По принцип можете да ги оставите на този етап около месец в камерата.
5. Поставете замразените сладки на хартия за печене и печете около 40-50 минути докато станат твърди на пипане.
6. Извадете от фурната и ги оставете да изстиват на решетки.
7. Шортбредът може да се държи в запечатани кутии до 2 седмици.
Получават се 24 броя.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ