Шоколадова торта с ягоди
Торта с шоколад, ягодов мус, маскарпоне и плодове.
Необходими продукти:
За блата:
- 4 яйца, отделени жълтъците от белтъците
- 200 грама пудра захар
- 70 грама пшенично брашно
- 70 грама картофено нишесте
- 2 супени лъжици какао на прах
За крема:
- 400 грама маскарпоне
- 200 мл бита сметана
- 1/2 купичка захар
За ягодовия мус:
- 200 грама ягоди
- 4 супени лъжици захар
За ягодовия пласт:
- 500 грама нарязани наполовина ягоди
За пунша:
- 6 супени лъжици черен чай
- 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
1. Разбийте белтъците докато станат на пяна. Добавете постепенно и захарта. Без да спирате да разбивате добавете жълтъците един по един. Продължете да бъркате.
2. Пресейте брашното и какаото на прах, отгоре изсипете постепенно яйчната смес.
3. Печете блата около 30 минути в предварително загрята фурна с температура 180 градуса.
4. Междувременно разбийте сметаната, захарта и маскарпонето. Сложете в хладилника, за да изстине.
5. Смесете 200 грама ягоди със захарта.
6. Бъркайте пунша докато захарта се разтвори напълно.
7. Изстудете блата и го разделете на 3 равни пласта.
8. Напръскайте всеки от слоевете с готовия пунш.
9. Поставете на дъното на чинията единия пласт от блата, подредете половината от ягодите, разпределете равномерно. Изсипете половината от ягодовия мус, размажете върху блата 1/3 от сметаната. Сложете втория пласт, повторете същите действия. След като сложите и третия пласт, намажете блата с остатъка от сметаната както отгоре, така и отстрани, за да покрие изцяло тортата.
10. Отгоре наръсете шоколадови стърготини и ягоди за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ