Тарт с червен портокал
Френски сладкиш с лимонов крем.
Необходими продукти:
За блата:
- 180 г неосолено масло
- 240 г брашно
- 3 с.л. вода
- щипка сол
За крема:
- 3 средни лимона (сокът и кората)
- 2 големи червени портокала (сокът и кората)
- 6 големи яйца
- 1¼ ч.1. пудра захар ИЛИ 1½ ч тръстикова захар
- 200 мл чиста сметана
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Маслото трябва да е студено, направо от хладилника, за да работите по-лесно.
2. Върху работна повърхност или в голяма купа смесете брашното и солта.
3. Нарежете маслото и го смесете с брашното. Омесете като тесто за хляб.
4. Прибавете няколко с.л. вода докато месите.
5. Може да се наложи да прибавите още малко брашно.
6. Разточете и оформете в (по-дълбока) разглабяща се тавичка за пай или торта.
7. Леко набрашнете и покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за 30 мин.
8. Извадете тестото от хладилника и сложете да се пече на 180°C в предварително загрята фурна.
9. Печете около 25 мин.
Междувременно:
1. Разбийте с миксер в купа целите яйца със сметаната, захарта, сока и кората на лимона и на червения портокал.
2. Може да заделите малко от портокаловия сок, за да поръсите тортата преди печенето във фурната.
Когато блатът се изпече:
1. Извадете формата от фурната и я напълнете с крема.
2. Поръсете със заделения сок от портокал.
3. Върнете във фурната на 160°C и печете докато кремът се стегне.
4. Накрая, малко преди да се стегне напълно, сложете отгоре тънки резенчета червен портокал и покрийте със захар.
5. Преди сервиране оставете да се охлади.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ