Бананово-шоколадова торта
Торта с банан и шоколад със сметанова глазура.
Необходими продукти:
Необходими продукти: A
- 315 г брашно
- 225 г захар
- 1 ч.л. сода за хляб
- 60 г масло, меко
Необходими продукти: Б
- 120 мл заквасена сметана
- 375 мл намачкан банан
- 1 ч.л. ванилова захар
- 1 яйце, леко разбито
Необходими продукти: В
- 120 г разтопен тъмен шоколад
За глазурата:
- 340 г разтопен тъмен шоколад
- 400 г заквасена сметана, на стайна температура
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 180°C. Намаслете и поръсете с брашно две кръгли разглобяеми форми за торта (24 см диаметър).
2. Смесете съставките от А и нарежете мекото масло. Смачкайте маслото с върха на пръстите си, така че да се получат бучки с размера на малки грахчета.
3. Смесете съставките от Б с тези от А внимателно.
4. Добавете разтопения шоколад наведнъж в банановото тесто. Не разбърквайте много. Трябва да се запази цветният контраст между тестото и шоколада.
5. Разпределете тестото в двете форми и печете 35 мин. Охладете го за 10 мин. преди да извадите блатовете от формите. Кексът трябва да е студен преди да намажете с глазурата.
На глазурата от заквасена сметана и шоколадов крем:
Сложете разтопения шоколад в купа. Прибавете заквасената сметана като я разбъркате в купата с дървена лъжица. Нанесете веднага с шпатула.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ