Чушки с кайма и ориз и млечна заливка
Българска семейна вечеря от печени чушки с ориз и кайма.
Пълнени печени чушки се сервират в канала Готвене за начинаещи, за да припомнят една от любимите български рецепти за домашна семейна вечеря. По желание пиперките се поднасят със сос от кисело мляко, за да има къде да се топне хлебче или просто оризът да се донапои със сладости.
Първо зеленчуците - морков, лук (стар, пресен или праз лук) и магданоз се наситняват. Запържват се, добавя се оризът, налива се вода и се готви до абсорбиране. През това време можете да си избушите чушките и да ги измиете. Освен това да си сипете брашно в паничка и да нарежете домат на едри парчета.
Готовата запръжка се овкусява с чубрица, червен пипер и сол и при нужда се налива още малко течност (вода или бульон) и се доготвя до омекване на оризовите зърна. Добавя се каймата и се разбърква. С получената смес се пълнят чушките, запушват се с резен домат, запечтват се с брашно и се редят в тава. Гледайте във видеото как точно става всичко това.
В тавата се налива вода, добавят се скилидки чесън или резени праз лук и се покапва олио. Завива се във фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. После се разгръща и се допича. По желание след това сосът от тавата се пресипва в касерола и се кипва. Добавя се кисело мляко с подправки и получената смес служи за заливане при сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ