Чипс от захаросани моркови
Сладък чипс от моркови, мариновани в захарен сироп.
Необходими продукти:
- 2 кг моркови
- 7 г лимонена киселина
- 1,2 литра вода
- 2 кг захар
- ванилова есенция по желание
- 2 портокалови корички по желание
- пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Измийте морковите хубаво и ги нарежете на кръгчета. Изсипете в тенджера, залейте с хладна вода и сложете да се варят на котлона.
2. 10 минути след като са кипнали, изсипете врялата вода от тях и залейте с хладна. Оставете да кипнат и да врят 10 минути и пак сменете водата. Направете упражнението три пъти.
3. През това време паралелно работете върху маринатата. Кипнете водата и разтворете в нея захарта, ванилията и портокаловите корички.
4. След третото варене на морковите, ги изсипете в гевгир, отцедете и прехвърлет във врящата марината. Оставете да кипят 5 минути, махнете от огъня и изчакайте течността да се охлади. Добавете лимонената киселина. След това пак върнете на огъня, изчакайте да кипне, варете 5 минути и пак охладете. Повторете още веднъж.
5. Прецедете морковите от охладената марината след третото варене и ги подсушете с хавлиена кърпа. Наредете върху домакинска хартия, която да доизсмуче останлата течност в тях. Поръсете с пудра захр и оставете да изсъхнат хубаво в сухо помещение. Може да отнеме 1-2 дни.
6. Съхранявайте в стъклен буркан. Можете да използвате за украса на морковени сладкиши или просто да си хрускате кръгчетата за десерт. Подходящи са за плънка на козунаци и всякакви тестени сладкиши.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ