Печен чипс от тортиля със сос гуакамоле
Домашен царевичен чипс без пържене.
Необходими продукти:
- 4-5 царевични тортили (плоски царевични питки)
- зехтин
- сол, червен и черен пипер и розмарин или друга подправка по избор
- 1 домат
- 1 люто чушле
- листенца кориандър или магданоз (около 10 грама)
- 1/3 глава червен лук
- 2 бр. авокадо
- сокът на 1/2 лайм
Начин на приготвяне:
1. Сложете една тортиля на дъска, намажете със зехтин, поръсете с подправки, захлупете с втора, направете пак същото и така си наредете на куличка всички, като мажете с четка с мазнина и поръсвате с желаните от вас билки и подправки. След това разрежете на кръст хлебчетата и получените четвъртини нарежете на триъгълници. Става доста бързо, когато тортилите са една върху друга.
2. Застелете тава с хартия за печене и подредете триъгълниците без да се застъпват. Ако сте с по-малка фурна, може да се наложи да печете на два пъти. След това бутнете в предварително загрята печка на 170 градуса за 12-13 минути. От въре ще излезе страхотен тортила чипс като купешкия.
3. Докато чипсът се пече, наситнете лука, лютото чушле и листата кориандър или магданоз. Изсипете в хаванче, добавете 1 с.л. зехтин и при нужда малко сол и намачкайте. Не е нужно да става пюре.
4. Обелете авокадото и намачкайте с вилица. Домата също обелете и нарежете на много ситно.
5. Смесете авокадото с домата и пълнежа на хаванчето, подправете със сока от лайм и сол и пипер по желание. Разбъркайте хубаво.
6. Поднесете чипса с пикантния сос и си хапвайте спокойно. Доста по-здравословно е от купените варианти.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ