Пене с моркови и мед
Вегетарианска паста с много продукти.
Необходими продукти:
- пълнозърнеста паста пене (или друга паста по желание)
- 1 пакет моркови, обелени
- 1 пакет гъби (6-7 малки до средни)
- 1 глава червен лук
- кедрови ядки
- мед
- сладки и сочни домати
- пресен босилек
- сол и пипер
- тъмен соев сос
- скилидка чесън
- микс от зелени подправки
Начин на приготвяне:
1. Измийте и нарежете морковите хоризонтално на третинки и вертикално на ленти (с дебелина на молив).
2. Нарежете гъбите и червения лук.
3. Счукайте чесъна (но не прекалено, за да не изгори)
4. Разполовете доматите.
5. В силно загрят тиган сипете много олио и сложете морковите с малко сол и пипер и поръсете с пресния босилек.
6. Загрейте малко вода в тенджера (малко повече от обикновено) за пастата, но не я слагайте още.
7. Вземете около 1/4 чаша гореща вода от тенджерата и я прехвърлете в малка купа. Прибавете около 1/8 от чашата зехтин. Сложете 2-3 с.л. мед и разбъркайте хубаво. Сложете 1 1/2 ч.л. от зелените подправки.
8. На този етап морковите би трябвало леко да изсветляват. Прибавете достатъчно гореща вода от тенджерата (със супена лъжица мед) при морковите и оставете да поврят докато омекнат.
9. Когато течността се изпари, налейте сместа с меда, зехтина, водата и подправките при морковите. Оставете отново да заври и ги обръщайте докато покафенеят равномерно от всички страни.
10. Когато са достатъчно покафенели по ръбчетата, пригответе чиния с двойна кухненска хартия и прехвърлете морковите там, но запазете останалия зехтин от тях за после.
11. Сега гъбите и лука - в останалия от морковите зехтин изпържете лука със сол и пипер.
12. (Някъде по това време можете да сложите пастата във врящата вода)
13. Сложете малко кедрови ядки и накрая, да се изпекат до полуготовност.
14. Преместете лука и ядките от тигана в купа.
15. Сложете оцветения от морковите зехтин отново в тигана и прибавете чесъна. Внимавайте да не покафенее или изгори. Оставете да се позапържи на силен огън и малко преди да покафенее сложете и гъбите.
16. Прибавете малко гореща вода да омекнат гъбите.
17. Когато са полуомекнали прибавете малко соев сос, соли пипер, подправки и босилек.
18. Преди течността да се изпари съвсем, сложете вътре и пастата. Оставете я да покафенее леко.
19. Поднесете украсена с домати и пресен босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ