Домашни карамелизирани ягоди
Домашни бонбони от ягоди или сушени ягоди в захарен сироп в стил захаросани ягоди.
Готвенето на сушени захаросани плодове, наричани още цукат изисква време за изсъхването, но крайният резултат е стахотни домашни натурални бонбони от плодове и захар. Като остатъчен продукт се получава захарен плодов сироп, който е идеален за заливка на сладкиши и сладоледи, за покапване на паниран хляб или палачинки. Дори и разреден със студена вода този сироп се превръща в свежа напитка с плодов дъх и радваща сладост.
Необходими продукти:
- 500 г захар
- 500 г ягоди
- 80-100 мл вода
Начин на приготвяне:
1. В гоялма купа изсипете захарта, залейте с водата и пуснете на умерен огън. Бъркайте периодично.
2. Изберете едри и красиви ягоди, махнете зелените листенца и измийте много хубаво.
3. Когато захарта се разтвори във водата и започне да кипи, изсипете ягодите и махнете от огъня. Разбъркайте плодовете нежно и внимателно в сиропа, за да ги облее хубаво отвсякъде. Оставете да киснат на стайна температуеа докато изстине сместа напълно.
4. Изсипете ягодите в гевгир и оставете да се отцедят. На дъното на съда, където са били, се е карамелизирала захар. Върнете я на котлона и залейте с отцедения от плодовете сок. Подгрейте и бъркайте докато се разтвори в сиропа. После изсипете ягодите във врелия сос, махнете отново от огъня и оставете да се охлади.
5. Следва пак прецеждане, кипване, връщане на плодовете и така още 4 пъти. Общо ягодите трябва да бъдат във врял сос 7 пъти, както и задължително да се охлаждат напълно преди цеденето.
6. След последното прецеждане си запазете ягодовия сос в буркан в хладилика, а плодовете нежно подредете в голяма тава, застлана с домакинска хартия, като плодовете трябва да имат отстояние един от друг.
7. Оставете да се сушат на стайна температура 10-14 дни до желаната готовност. Може да обърнете и преместите от допълнително стеклия се сироп на 4-ти или 5-ти ден. Така ще изсъхнат по-лесно.
8. Готовите ягоди сложете в купа и използвайте вместо бонбони, за украса на сладкиши или за да впечатлите гостите с различен десерт. Можете да сервирате по плодче за подслаждане с чаша кафе или към закуската. Много е атрактивно.
Източник: YouTube/Вкусньiй Диалог с Еленой Баженовой
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ