Регистрация

Чешки великденски пържени понички

Чешки великденски пържени понички
Средно   |   Порции 3-6   |   Видяна: 2134

Хрупкави понички с пудра захар, масло и бяло вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 грама пресято фино бяло брашно плюс брашно за поръсване при месенето и разточването
  • 20 г пудра захар (опитайте със Захира)
  • щипка сол
  • 2 с.л. масло - 20 грама
  • 50 мл бяло вино
  • 2 яйчени жълтъка
  • 4 с.л. течна сметана
  • олио за пържене на маслена баня
  • ванилова захар
  • кристална захар за глазура (опитайте със Захира)

Начин на приготвяне:

1. Замесете тесто от брашното, щипката сол, маслото, бялото вино, яйчените жълтъци, захарта и сметаната. Когато престане да се лепи по ръцете, намажете го с малко олио и го оставете в съд с похлупак да почине за час и половина.

2. Премесете тестото и оформете от него кръгла и тънка кора с помощта на точилка. Вземете ринг и изрежете поничките. Можете да използвате и друга формичка по желание. Най-накрая надупчете леко тестото с вилица.

3. Загрейте силно олиото в тиган и пържете до получаването на златиста коричка, като обърнете и от двете страни. 

4. Извадете да се отцедят върху чиния, постлана с домакинска хартия.

5. Докато са още топли донътите, ги подредете в поднос и поръсете с ванилова, кристална и пудра захар. Насладете им се докато не са изстинали.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта