Понички с ябълков сайдер
Пържени понички с канела - връх в американската сладкарска класика!
Необходими продукти:
- ½ ч. ч. ябълков сайдер
- ½ ч. ч. захар
- 1/8 ч. ч. масло, на стайна температура
- 1 голямо яйце
- ¼ ч. ч. мътеница
- 1 3/4 до 2 чаши брашно (може да е необходимо малко повече)
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода за хляб
- ¼ ч. л. канела
- ¼ ч. л. сол
- 1/8 ч. л. индийско орехче
- олио за пържене (доста)
- ½ ч. ч. канела и ½ чаша захар, смесени
Начин на приготвяне:
1. Сварете ябълковия сайдер докато стане около четвърт чаша и оставете да изстине.
2. В дълбока купа разбийте захарата с маслото до получаването на крем, прибавете яйцето, мътеницата и охладения ябълков сайдер.
3. В друга купа смесете останалите сухи съставки – брашното, бакпулвера, содата за хляб, канелата, солта и индийското орехче.
4. Прибавете постепенно сухите съставки към течните и ги разбъркайте добре. Тестото не бива да става лепкаво. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и леко омесете, просто да се смесят съставките.
5. Разточете на лист с дебелина 1 см. Можете да направите поничките с помощта на 2 кръгли формички за сладки (1 голяма и една малка за дупката) или да направите малки топчета-понички. Загрейте олио в дълбок съд, около 7 см., и изпържете поничките като пускате по няколко едновременно.
6. Обръщайте поничките докато се пържат, за да станат златисти от всички страни. Като ги извадите от мазнината, оставете ги върху лист хартия, за да се отцедят. Докато са още топли ги оваляйте в смесените захар и канела. За да полепне добре захарта, трябва да работите бързичко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ