Регистрация

Холандска супа с грах

Холандска супа с грах
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3480

Супа с наденица, целина и грах.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г белен грах
  • 1 парче шунка от бут с костта или свински джолан, около 500 г, или ребърца, или два свински крака
  • 100 г шарен бекон
  • 1 пушена наденица
  • 2 големи глави лук, нарязан не прекалено надребно
  • 1 голям морков
  • 2 стръка праз
  • 1 корен целина
  • 2 картофа
  • 1 връзка целина
  • пипер и сол на вкус
  • 2 л вода
  • хляб или ръжен хляб

Начин на приготвяне:

1. Изплакнете граха в гевгир под течаща вода. Не е необходимо да го накисвате във вода. Сложете вода да кипне с граха, шунката от бут и бекона. Оставете да заври и отстранете изплуващата на повърхността нечиста пяна. Излейте тази вода, изплакнете отново граха и месото и ги върнете на огъня с чиста вода. 

2. Докато се сварят леко грахът и месото, пригответе зеленчуците:

3. Обелете корена целина, картофите и моркова ги нарежете на кубчета. Нарежете праза и го измийте. Прибавете зеленчуците в тенджерата и оставете да се варят докато грахът е готов (час и половина - два).

4. Извадете месото от тенджерата, обезкостете го и го нарежете на малки парчета, след което отново го върнете в тенджерата. Измийте стръка целина и нарежете или накъсайте листата. 20 мин. преди да свалите от огъня, прибавете цялата пушена наденица и целината. Опитайте и, ако се налага, овкусете с пипер и сол.

5. На този етап супата е сравнително течна. Оставете я да се охлади напълно и стоплете отново на следващия ден. Може да замразите отделни порции. В този случай добавете пушената наденица при затоплянето на равни порции. Когато затопляте супата, го правете внимателно. 

6. Поднесете в големи купи с хляб. В стари рецепти от 19-и век пише да се поднася с препечен бял хляб, а в по-късни варианти с ръжен, но можете да поднесете и с обикновена франзела.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 2 ч. 30 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта