Фин кекс Кугелхупф със стафиди
Представителен кекс с касис, ром и ядки.
Необходими продукти:
- 200 г неподсолено масло (размекнато)
- 120 г пудра захар
- 4 големи яйца
- 400 г обикновено брашно с мая
- 6 с.л. с връх пресят бакпулвер
- 100 г стафиди
- 110 г френско грозде (сушено)
- 110 г бадеми
- настърганата кора на 1 лимон
- 2 с.л. ром
- щипка сол
- 1 или 2 с.л. мляко, ако е необходимо
Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото на крем заедно със захарта, докато получите лека и пухкава смес.
2. Добавете настърганата лимонова кора и щипка сол и разбъркайте.
3. Разбийте вътре едно яйце с малко от пресятото брашно.
4. Разбъркайте вътре рома и енергично разбийте, като добавяте постепенно брашното. Ако сместа е прекалено суха, добавете малко мляко, но тестото за кекса не трябва да е течно, тъй като плодовете ще потъне до дъното, когато се пече.
5. Добавете стафидите, френското грозде, микса плодове и разбъркайте.
6. Сложете тестото за кекса във форма за печене, предварително намазнена и набрашнена. Сложете във фурната и печете.
7. Проверете дали кексът е готов, като прободете с клечка за зъби – ако излезе чиста, е готов.
8. Оставете кекса да се охлади за няколко минути във формата, после го обърнете върху решетка да изстине напълно и поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ