Тофу с босилек
Пикантно вегетарианско ястие със спагети и тофу.
Необходими продукти:
- 200 г плоски оризови спагети
- 3-6 гъби
- 2 шепи кашу
- 1-2 зелен лук
- 400 г тофу
- 1-2 сладки червени чушки
- 2 зрели червени домата
- 2 чили чушлета
- 3 стръка лимонова трева
- 6 стръка пресен босилек
- 2 скилидки чесън
- соев сос
- сусамово олио
- зеленчуково олио
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите според указанията на опаковката. Отцедете ги и ги изплакнете със студена вода, за да не залепнат. Заделете.
2. Сложете 2 тигана на умерен огън с по малко зеленчуково олио и в двата. Нарежете лимоновата трева и я счукайте в саханче с чесъна.
3. Нарежете тофуто на парчета с предпочитана форма и големина. Сложете хапките в единия от тиганите, а нарязаните гъби в другия.
4. Нарежете зеления лук съвсем фино. Междувременно обръщайте тофуто, така че да покафенее хубаво от всички страни. Когато гъбите са готови, сложете при тях кашуто, заедно с бялата част на зеления лук.
5. Нарежете доматите и чушките и ги смесете с чесъновата лимонова трева. Сипете тази смес при тофуто.
6. Не спирайте да разбърквате, за да не изгори кашуто, а само да покафенее. Когато това стане, добавете малко сусамово олио в тигана и сложете сварените спагети. Разбъркайте, така че да се покрият хубаво с олио. Намалете огъня до средно-слаб. Оставете спагетите да се запържат до хрупкавост и ги обърнете от другата страна.
7. Накъсайте листата босилек и нарежете чилитата диагонално на парчета с широчина около 3-4 мм. Сложете ги в тигана с тофуто и разбъркайте.
8. Добавете около 1 с.л. тъмен соев сос при спагетите и около 2 с.л. светъл соев сос и разбъркайте. Поръсете с нарязаните пера на зеления лук и ястието е готово за поднасяне.
Към тофуто може да добавите по желание малко джинджифил и сок от лайм или лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ