Пържено тофу в сладко-кисел сос
Зеленчуци с тофу по азиатски.
Бон Апети
Излъчен на 20.03.2018
Веганско китайско ястие готвят Лора и Стоян, за да зарадват и любителите на азиатската кухня по време на пости. Крайният резултат от суетата над печката е шарена купичка със зеленчуци, смесени с пържено на маслена баня тофу и овкусени с пикантен сладко-кисел сос. Ястието е лесно за приготвяне, но въпреки че не съдържа животински продукти, не е особено диетично заради пърженето.
Първо си запържваме кубчетата тофу на маслена баня и ги изваждаме да се отцедят. Правим домашен сладко-кисел сос като разбъркваме доматена салца с мед, оцет, лют пипер и сол. Заделяме и продължаваме с нарязването на зеленчуците. Чушките и тиквичките се режат на тънки жулиени, а чесъна и джинджифила се наситняват.
Сгорещяваме част от мазнината от пърженето на тофуто и в нея готвим чесъна и джинджифила докато започнат да променят цвета си. След това добавяме чушките и тиквичките и щом се запържат, връщаме тофуто в играта и заливаме с доматения сос. Готвим около 1-2 минути и разпределяме в индивидуални порции.
За да придадем автентичност на ястието, го поръсваме със семена бял сусам, листенца пресен кориандър и нарязан косо зелен лук. Изглежда идеално, а и е доста вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ