Торта Наполеон с домашни блатове
Руска торта с кондензирано мляко и много блатове.
Необходими продукти:
За блатовете:
- 800 брашно
- 80 г масло
- 100 г захар
- 2 яйца
- 300 мл мляко
- 1 пакет бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 2 пакета ванилова захар или есенция
За крема:
- 500 г кондензирано мляко
- 700 мл течна сладкарска сметана
- 500 мл мляко
- 2 яйца
- 4 с.л. царевично нишесте
- 150 г захар
- ванилова есенция или захар
Начин на приготвяне:
1. Започнете с блатовете като разбиете размекнатото на стайна температура масло със захарта. Отделно разбийте яйцата и добавете в тях млякото и ваниловата захар. Млечната смес прибавете към маслената и разбийте хубаво.
2. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и на части го вкарайте при течните съставки.
3. Печете еднакви по размер блатове в предварително загрята на 180 градуса фурна за по 8-10 минути в зависимост от дебелината. Това количество тесто стига за 16-20 блата. Намазнявайте добре тавата преди печене или застилайте с фолио, за да можете после да извадите блатовете. Не ги вадете докато са топли.
4. Готовите блатове заравнете като си запазите изрезките за украса на тортата.
5. Продължаваме с крема: Разбийте яйцата с нишестето до гладка смес. Млякото подгрейте на котлона и щом се стопли (но не трябва да кипи) на тънка струйка вкарайте в него яйчената смес, като бъркате постоянно. Когато кремът се сгъсти, махнете от котлона, пресипете в купа и смесете с кондензираното мляко.
6. Отделно разбийте сметаната със захарта и ванилията и я вкарайте в млечната смес. Изчакайте да се охлади. През това време можете да рендосате изрезките от блатовете.
7. Започнете сглабянето на тортата като редувате блат и крем. Завършете с крем, като намажете и стените на тортата. На финала украсете с рендосаните изрезки. Съхранявайте тортата в хладилник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ