Торта Клоун с праскови и бял шоколад
Детска торта за рожден ден с плодове, желе и оригинална украса.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 6 с.л. какао
- 1,5 ч.л. сода
- 1,5 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.ч. мляко
- 0,5 ч.ч. растителна мазнина
- 1 ч.ч. вода
За плънката:
- 1 пакетирано плодово желе
- 100 грама захар
- 2 бурканчета сладко от праскови или 2 консерви праскови с общо количество 500 мл
За украсата:
- 150 грама бял шоколад
- 1 ч.ч. шарени сладкарски пръчици
- 100 грама мармалад
- сладкарска боя (жълто, червено, зелено и оранжево)
- 3 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне
1. Смесете сухите съставки за блата - захар, брашно, бакпулвер, сода и какао.
2. Разбийте яйцата хубаво с миксер за 3-4 минути.
3. Добавете към яйцата млякото и растителната мазнина и смесете.
4. Добавете течните към сухите съставки и с шпатула ги размешайте хубаво. След това сипете горещата вода и смесете отново.
5. Изсипете тестото в намазнена и набрашнена тавичка и печете за 45 минути в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.
6. Разрежете блата на две еднакви кори през средата по дължина. Вече имате два по-тънки блата.
7. Направете желето като кипнете опаковката според указанията и добавите в нея 100 грама захар. Разделете плодовете от сиропа и добавете сиропа в желето, а плодовете нарежете върху първата кора на блата. Поставете блата в тавата, в която е печен, за да може да не се разтече желето от него. Полейте с желето, захлупете с втората кора и приберете в хладилника да се стегне.
8. Направете шапката на клоуна като оформите конус от картон и го увиете с хартия за печене така, че да е добре изпъната върху него. Поставете така направената фигурка върху поднос.
9. Разтопете 100 грама от белия шоколад в микровълнова фурна или на водна баня. След това го излейте върху конуса така, че да го покрие плътно. Поръсете с шарените пръчици и приберете в хладилника да се стегне.
10. Разтопете останалите 50 грама бял шоколад заедно с 3 с.л. заквасена сметана на водна баня и изсипете върху втория блат на тортата. Загладете с лъжица или шпатула.
11. Извадете внимателно картонения конус с хартиеното фолио от шоколадовата фигурка щом прецените, че се е стегнала добре. Поставете шапката на клоуна върху тортата.
12. Разделете плодовото сладко на четири еднакви порции от по 25 мл и боядисайте с боята за храна. След това довършете украсата като оформите очи, нос, уста и коса за клоуна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ