Тиквена супа с пилешки бульон
Супа с пюре от тиква и картофи, подправени с индийско орехче.
Необходими продукти:
- 1,5 литра пилешки бульон (можете да си приготвите инстантен от вода и няколко сухи кубчета бульон)
- 900 грама тиква (обелена и без семки)
- 1 голям картоф
- 1 с.л. растителна мазнина
- 50 грама масло
- 100 мл заквасена сметана
- индийско орехче, сол, пипер и лимонов сок на вкус
- тиквени семки за гарниране по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тиквата и картофите на кубчета и ги запържете в дълбока тенджера с малко растителна мазнина.
2. Добавете 100 мл вода, затворете под капак и оставете да се задушава на слаб или умерен огън до омекване.
3. Кипнете бульона, сипете част от него при задушените тиква и картоф и пасирайте с блендер.
4. Изсипете пюрето при бульона и разбъркайте. Оставете да се готви още 10-тина минути.
5. Овкусете с индийско орехче, сложете още подправки по желание и пуснете маслото в супата. Разбъркайте.
6. По желание поднесете със запечени на сух тиган белени тиквени семки и резени лимон или лимонов сок.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ