Тиквена супа с гъби
Множество зеленчуци плуват в тиквено пюре.
Необходими продукти:
- 500 г тиква
- 4 едри печурки (по една на порция)
- печени филирани бадеми
- 1 с.л. лют червен пипер
- 2 глави лук
- 1/2 скилидка чесън
- плосколист магданоз
- бучка масло
- около 1/2 ч.ч. мляко
- 1 пълна с.л. сос от стриди
- хубав зехтин
- сол и прясно смлян пипер
Начин на приготвяне:
На супата:
1. Измийте и нарежете тиквата на парчета.
2. Сложете я заедно с кората в тавичка за печене и овкусете със зехтин, сол и пипер. Печете с кората нагоре за около 20 мин. на 200ºC докато покафенее.
3. Нарежете фино чесъна и лука и ги изпържете до златисто-кафяво.
4. Когато тиквата се изпече, я обелете, но запазете кората. За по-лесно, може да я задушите в найлонова торбичка за малко.
5. Сложете парчетата тиква в тенджерка. Налейте гореща вода колкото да покрие тиквата. Варете до омекване.
6. Извадете парчетата сварена тиква и охладете за малко, преди да ги сложите в блендера заедно с изпържения лук и чесън. Направете гладко пюре.
7. Върнете във водата на котлона и оставете да се вари.
8. След около 5 мин. добавете мляко и масло. Разбъркайте хубаво.
9. Овкусете със сол, пипер и сос от стриди.
За поднасяне:
1. Смесете 4 с.л. хубав зехтин с 1 с.л. лют червен пипер и оставете да престои (може да го приготвите предварително).
2. Изпечете кората на тиквата до хрупкавост в същата тава.
3. Фино нарежете гъбите и ги изпържете в зехтин и масло в тигана от лука и чесъна. Овкусете с пипер и сол. Прибавете накъсан магданоз и оставете още малко.
При поднасяне:
1. Насипете готовата супа в купички. Украсете с препечената тиквена кора и подредени отгоре гъби. Поръсете с бадеми и накрая с лютия зехтин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ