Къри с тиква и кокос
Добавете лайм за екзотичен вкус на манджата.
Необходими продукти:
Стъпка 1:
- олио – за задушаване
- лук
- чесън – нарязан
- джинджифил – смлян
- сухи червено чили чушки – 2 цели
- щипка нигела
- семена от кориандър – щипка
- канела – 3 см
- дафинов лист – 1 голямо листо
- кардамон – 3-4 намачкани шушулки
- семена горчица – 1 ч.л.
Стъпка 2:
- кокосово мляко – половин консерва (зависи от количеството тиква, което слагате и колко много къри искате)
- кимион на прах – половин ч.л.
- кориандър на прах – половин ч.л.
- чили на прах – слагате на вкус
- куркума на прах – половин ч.л.
- тиква – 2 чаши, обелена и нарязана на хапки
- сол на вкус
Стъпка 3:
- дребен ориз – 1 с.л.
- прясно настърган кокос – 2 с.л.
- цял кимион – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олио в тиган уок и сложете първо червеното чили, дафиновия лист, канелата, след това постепенно прибавете лука и останалото от стъпка 1. Задушете, докато лукът стане прозрачен. Горчицата ще пръска, така че внимавайте и също внимавайте да не я загорите, добавете я сред последните съставки.
2. Смесете всичко от стъпка 2 в купа и сипете в тигана с лука заедно с тиквата. Добавете вода, за да се свари тиквата. Аз сипах около 1 пълна консерва, но зависи какво количество къри искате. Добавете сол на вкус.
3. Докато тиквата се вари, в сух тиган запечете ориза и кокоса, докато получите хубав кафяв цвят. Добавете семената кимион и печете за 1 минута, докато станат прозрачни. Смелете ги на прах, получава се прекрасен вкус на ядки!
4. Добавете получения прах към кърито, за да се сгъсти. Опитайте как е като сол на вкус и можете да поръсите малко захар, за да го подсладите леко. Това наистина подобрява аромата. Опитайте пак на вкус. Можете да изстискате малко лайм, когато сервирате, за да е леко киселичко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ