Тиквена крем супа с кайма и сметана
Пюрирана супа от тиква с картофи, гарнирана с пържена кайма и сметана.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 1 голям морков
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.л. къри на прах
- 1 ч.л. куркума
- 400 г картофи
- 700 г почистена тиква
- 2 ч.л. сол
- 1,3 л вода
За месната част:
- 1 с.л. олио
- 400 г кайма от вид по избор
- 1/2 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1/3 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. сладък пипер
- лют пипер по желание
- листенца магданоз по желание
- млечна незаквасена сметана по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и моркова на кубчета, а тиквата и картофите - на парчета.
2. Сгорещете олиото в тенджера и запържете лука за минута, после добавете моркова, гответе още 5 минути, а след това поръсете и наситнения или пресиран чесън. Прибавете картофите и разбъркайте добре.
3. Овкусете със сол, куркума и къри и размешайте. Вкарайте тиквата в тенджерата и залейте с водата. Добре е да е вряла. Щом кипне сложете капак и оставете да се готви 30 минути.
4. През това време направете месната част като сгорещитте олиото на умерен огън в тиган и добавите каймата. Рохкайте докато стане на трохи. Овкусете със сол, кориандър, черен и червен пипер. Можете да добавите лют пипер на люспи по желание. Оставете да се готви 8-10 минути при периодично мешане като леко намалите котлона на по-ниска от средна степен.
5. Извадете 2-3 черпака от бульона в тенджерата в купичка. Останалото съдържание на съда пюрирайте с пасатор. Ако ви се струва гъста супата, чак сега върнете бульона или част от него - всеки има различна представа за съвършената консистенция на крем супата.
6. Разпределете в купички и поръсете с каймата. По желание накапете с млечна незаквасена сметана и поръсете с листенца пресен магданоз за разкош.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ