Тестени острови в плодов сос
Дъмплинги в боровинков сос или хапки от маслено тесто в крем от плодове.
Необходими продукти:
- 400 г пресни или 600 г замразени боровинки или други дребни плоодве по избор
- 100 мл мляко
- 140 г брашно
- 30 г масло
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1/3 ч.л. сол
- 2 с.л. захар
- 100 мл вода
- 100 г захар
- сокът на 1 лимон
- 1 с.л. царевично брашно
- сметана или сладолед за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Боровинските измийте или размразете, прехвърлете в голяма дълбока тенджера, залейте с водата и захарта, добавете лимоновия сок и кипнете. Щом заврят, намалете температурата на умерена и оставете да къкрят като разбърквате периодично за 9 минути.
2. Разтворете царевичното брашно в 2-3 с.л. вода и налейте на тънка струйка към боровинките. Разбъркайте и оставете да кипят още 4 минути. Махнете от огъня и изсипете в тава с високи бордове.
3. Брашното пресейте в купа и добавете в него бакпулвера, 2 с.л. захар и солта. Разбъркайте и претрийте със студено масло. Залейте със студеното мялко и разбъркайте до получаването на тесто.
4. Взимайте със супена лъжица от тестото и подреждайте парчетата от него върху боровинковата основа в тавата. Трябва да се получат 6-9 парчета тесто - дълмплинги. Не бива да се докосват един до друг.
5. Печете в средата на предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути (до образуването на хрупкава коричка върху тестото). Извадете и оставете да почине 10-тина минути.
6. Сервирайте дъмплинг с плодов сос и по желание поднесете в компанията на топка сладолед или разбъркана с пудра захар заквасена сметана.
Източник: YouTube/Foods101withDeronda
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ