Панакота с боровинки
Вкусен боровинков десерт с желе.
Необходими продукти:
За панакотата:
- 1 пакетче обикновен желатин
- ½ чаша прясно мляко (може и нискомаслено)
- 2 ½ чаши сметана
- ½ чаша захар
- 2 ч. л. ванилов екстракт
За боровинковия сос:
- 1 чаша вода
- 1 чаша захар
- 2 ½ чаши пресни боровинки
- 1 с. л. ванилов екстракт
- 1 ч. л. балсамов оцет
За украсяване:
- 6-8 листа от мента
- 1 ½ чаша пресни боровинки
Начин на приготвяне:
На панакотата:
1. Сипете в малка купа прясното мляко и добавете към него желатина.
2. Оставете да престои за 5-6 минути.
3. Смесете сметаната със захарта в дълбока тенджерка.
4. Прибавете към тях ваниловия екстракт и кипнете леко.
5. Прибавете захарта и с тел за разбиване бъркайте докато захарта се разтопи.
6. Свалете от котлона и добавете желатиновата смес.
7. Разбъркайте отново с телта докато желатина се разтвори.
8. Прецедете сместа в голяма стъклена мерителна купа.
9. Леко намажете стеничките на 6-8 огнеупорни купички (в зависимост от размера) с бадемово олио (или зехтин).
10. Разпределете сместа за панакота в купичките.
11. Пъхнете купичките в хладилника за една нощ.
На боровинковия сос:
1. Смесете водата и захарта в тенджерка.
2. Кипнете, като разбърквате от време на време.
3. Оставете на котлона докато течността намалее наполовина.
4. Свалете сиропа от огъня и добавете балсамовия оцет. Разбъркайте.
5. Пасирайте грубо боровинките, така че да останат по-едри парченца.
6. Смесете сиропа с пасираните боровинки и разбъркайте.
7. Сложете в хладилника до момента на сервирането.
Сглобяване:
1. За да извадите панакотата от купичката, покрийте ги с найлоново фолио.
2. Леко притиснете краищата отгоре, за да поотделите панакотата от купичката.
3. Наклонете купичката на една страна докато панакотата започне да се отлепя от стеничката и леко тръснете.
4. Повторете и от другите три страни.
5. Отстранете найлоновото фолио и обърнете купичката върху чинийка.
6. Леко разклатете купичката, за да отделите панакотата.
7. Сложете от боровинковия сос в единия край на чинийката.
8. Прибавете няколко пресни боровинки в другия край на чинийката.
9. Гарнирайте с няколко листа мента и 2-3 боровинки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ