Кесадила с боровинков сос и бри
Боровинков сос с пуешко, сирене и люта чушка в невероятна комбинация.
Необходими продукти:
- 4 брашнени тортили (25,4-см или размер бурито)
- 4 с.л. дижонска горчица
- люта чушка, нарязана - по желание
- 350 г нарязано останало пуешко
- 1/2 ч.ч. останал боровинков сос, плюс още малко за сервиране (по желание)
- 8 дебели резена сирене бри (ок. 226 г)
- сол и пипер
- 1 с.л. зехтин
- кориандър, нарязан - по желание
За боровинковия сос:
- 340 г пресни червени боровинки, измити
- 1 ч.ч. ябълков сайдер
- ½ ч.ч. кленов сироп
- 1-2 с.л. кафява захар
- ¼ ч.л. канела
- ¼ ч.л. бахар
- кората на малък портокал и 1 с.л. сок - по желание
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220ºС и намажете със зехтин едната страна на 2 тортили, като ги поставите с намазаната страна надолу в тавичка за печене. След това намажете 2 тортили с 1 с.л. горчица.
2. Разделете пуешкото върху двете и добавете боровинков сос (около 2 с.л. на кесадила). Ако предпочитате, можете да сложите и малко люти чушки за по-пикантен вкус. Сложете един пласт сирене бри, по желание кориандър и поръсете със сол и пипер. Прибавете втората тортила върху всяка от първите две и сложете зехтин и от тази страна.
3. Изпечете, като въртите тавичката така, че да се разтопи сиренето и тортилите да станат златисто кафяви - 10-15 мин. Оставете да изстинат преди да ги нарежете и сервирате, поляти по желание с боровинков сос или чътни.
На боровинковия сос:
1. Сложете всички продукти в тенджера и оставете да заври на средно силен огън. Намалете до ниска температура и варете 10 мин., като разбърквате периодично. Боровинките ще изплуват и ще е течен, докато се охлади малко и се сгъсти. Оставете в хладилник до сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ