Изпитана рецепта за кекс с боровинки
Изненадайте гостите и семейството с боровинков пай.
Необходими продукти:
- 1 ч. ч. плюс 2 с. л. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода за хляб
- ¾ ч. л. фина морска сол
- ½ ч. л. ябълков оцет
- 5 с. л. прясно мляко (3+2 по отделно)
- ½ ч. ч. меласа
- 2 яйца
- 3 с. л. масло, леко разтопено
- 1 ½ ч. ч. замразени боровинки (може и сурови)
- ¼ ч. ч. захар (по желание)
- 1 с. л. брашно
- пудра захар
- бита сметана
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С и намажете с мазнина дъното на кръгла тавичка с диаметър 22 см.
2. В дълбока купа пресейте брашното, бакпулвера, содата за хляб и солта. В малка купа смесете оцета и 3 с. л. мляко, а в трети съд разбъркайте 2 с. л. мляко с меласата и яйцата.
3. Смесете съдържанието на двете купи с мокрите съставки и ги прибавете към сухите колкото да се смесят. Добавете маслото, след това оваляйте боровинките със захарта (по желание) и малко брашно в отделна купичка и след това ги добавете към тестото.
4. Изсипете тестото в кръглата тавичка и печете 25-30 минути. Проверете с клечка за зъби (трябва да излиза чиста). Ако отгоре е кекса е запечен, а отвътре още суров, покрийте с фолио, за да не прегори. Когато е готов, оставете кекса да се охлади и след това го наръсете с пудра захар и бита сметана (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ