Телешко с вино в тестена кора
Солен пай с телешко във винен сос и домати.
Бон Апети
Излъчен на 13.02.2018
Вкусен семеен празничен пай, който отнема около 4 часа, за да се сготви напълно, но е идеална компания за чаша червено вино, показват Лора и Стоян, като не пестят време и ток в създаването на това леко пипкаво ястие. Защото крайният резултат наистина си заслужава - хрупкава кора, в която се сгушва крехко телешко с гъби, картофи, винен сос и дъх на розмарин. Трябва си човек да се поглези понякога.
Месото се нарязва на кубчета и се обтрива със сол и пипер. Гъбите, лука и чесъна се наситняват. Мръвките се овалват в брашно, изтупват се от излишното и се запържват в сгорещен зехтин от всички страни. Вадят се и веднага на тяхно място влизат лука и чесъна с гъбите. Готвят се до потъмняване, добавя се доматен концентрат и телешки бульон, връща се месото и се залива с червено вино. Клонки мащерка и идва ред на дългото готвене - два часа.
След като изтекат тези 120 минути, към ястието се добавят картофи на кубчета и се готви още час. През това време правим тестото като пресяваме бяло брашно и го смесваме със сол, захар и бакпулвер. След това режем размекнато масло на кубчета. Наливаме бял оцет, добавяме яйчен жълтък и малко вода. Замесваме тесто за пай, което се оставя да почине.
Тестото се разделя на две топки, които се разточват. Едната се разпределя по дъното и стените на формичка за пай. В нея се изсипва готовото телешко с картофи и гъби и се захлупва с втората, като тестото се слепя с разбито яйце. Прави се прорез на горната кора и се пече за 30-40 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ