Пай с агнешко и гъби
Пай с агнешко и гъби.
Необходими продукти:
- няколко скилидки чесън
- няколко глави кафяв лук
- 750 г агнешко, нарязано на хапки от около 2.5 см
- гъби, едро нарязани, количеството трябва да е около 1 1/2 от месото
- шепа прясна мащерка и риган
- размразени готови кори за баница, около 12-15 листа
Начин на приготвяне:
1. Сотирайте лука и чесъна в тенджерка. Прибавете агнешкото, след това гъбите и подправките. Гответе докато се сгъсти. Прибавете малко бульон или вода. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън.
2. Пригответе плитка тавичка, в която да може като поставите кората тесто, половината от нея да виси от ръба на съда, така че когато я сгънете, да се покрие цялта плънка.
3. В малка купа смесете млякото със зехтина. С тази смес ще намазвате корите.
4. Сложете първия лист тесто в тавичката и намажете равномерно и щедро частта, която остава в тавичката.
5. Отгоре сложете друг лист тесто и отново намажете. Повторете процедурата до привършване на корите.
6. Когато агнешкото се сготви, го изсипете заедно със соса върху тестото.
7. Сгънете всеки от листовете, като отново ги намазвате с мляко и зехтин. Агнешката плънка трябва да е изцяло покрита с кори от всички страни.
8. Когато приключите, изсипете млякото и зехтина отгоре.
9. Продупчете с вилица на няколко места.
10. Загрейте предварително фурната на 200°C.
11. Печете пая за около 25 мин., като намажете още веднъж по време на печенето. Печете до получаването на златиста коричка.
12. Преди сервиране охладете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ