Пай с тиквички и сирене
Една по-нетрадиционна домашна баница.
Необходими продукти:
- пресен суров блат за пай (или бутер тесто, макар че е по-мазно)
- 2-3 големи тиквички
- 350 гр. сирене по избор, например козе сирене
- 2 яйца
- 2 с.л. мляко
- 1 малка глава лук шалот
- зехтин Еxtra virgin
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Намажете леко с олио тавичката за печене и постелете тестото за пая, като направите ръбчета по краищата. Оставете да престои, докато загреете фурната до 250°C.
2. Нарежете тиквичките на тънки филийки и в друг тиган запържете с малко зехтин лука. Когато лукът се позапържи, добавете тиквичките с щипка сол. Покрийте с капак и гответе, като разбърквате от време на време, 10 мин. и свалете капака. Оставете на огъня непокрито до готовност. (Може да използвате и предварително сготвени зеленчуци и да пропуснете тази стъпка.)
3. Междувременно нарежете сиренето на тънки ленти или на парчета и го разпределете върху тестото.
4. Отгоре покрийте с готовите тиквички и сложете във фурната да се пече. Разбийте яйцата с 2 с.л. мляко, щипка сол и щипка черен пипер.
5. След 10 мин. извадете пая от фурната и го полейте с яйчената смес и върнете да се пече още 15 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ